Građevinska stolarija

Prozori i škurnice

Građevinska stolarija

Prozori i škurnice

Jedna od velikih prednosti drvenih prozora je što imaju najbolju toplinsku i zvučnu izolaciju, a za razliku od svih ostalih materijala i sposobnost difuzije pare. U zatvorenom se prostoru izbacuje veća količina vode disanjem, znojenjem ili trošenjem vode iz pipe pa je važno naglasiti da samo drveni prozori izbacuju putem difuzije tu preveliku količinu vlage, a u suprotnom slučaju ubacuje potrebnu vlagu u prostor.

Pri izradi prozora koristimo kvalitetan okov kao što je GU ili ROTO koji su najkvalitetniji proizvođači na našem tržištu.

Prozori i škurnice

Funkcionalana stolarija

Prozori u svakom domu moraju biti maksimalno funkcionalni, pa prilikom montiranja izrađujemo zaokretno otvaranje (kipanje), klizno ili klasično.
Škurnice daju drvenom prozoru i fasadi specifičan izgled te pružaju najbolju zaštitu od atmosferskih utjecaja. U škurnice ubrajamo pomične grilje i fiksne grilje, jedina razlika je u tome što određuju količinu svjetlosti u prostoru vašeg doma. One se također rade od drveta smreke, ariša ili bora, a izbor boja ovisi o želji kupaca.

U Istri su popularne tzv. pune ili istarske škurnice koje izrađujemo od punog drveta poput ariša, smreke ili od vodootporne šperploče koja je zahvalnija i dugotrajnija za vanjske utjecaje.

Prozori i škurnice

Savjeti

  • Drvo je klasični materijal za prozore i ako se pravilno održava može trajati i do 100 godina, a prihvatljiv je i sa ekološke strane jer je drvo materijal koji se obnavlja.
  • Drvo ima najbolji stupanj toplinske i zvučne izolacije.
  • Kvaliteta drvenih prozora rasla je usporedno s povećanim mehaničkim i izolacijskim zahtjevima, tako da se danas lameliranjem proizvode drveni prozori velike krutosti i stabilnosti koji prihvaćaju složene i debele staklene jedinice i višestruko brtvljenje.
  • Velika prednost drva je njegova laka obradivost, naročito u smislu mogućnosti popravaka u uporabi, što uopće nije slučaj s plastičnim prozorima.
  • Postojanost kvalitetnih drvenih prozora je neupitna i mnogobrojni primjeri svjedoče da oni traju koliko i zgrada.