stolarija grga

Kuhinje po mjeri

Kuhinje

Kuhinje po mjeri

Kuhinja predstavlja veoma bitnu ulogu u svakom stambenom prostoru, stoga je osim dizajna veoma važna funkcionalnost i dobar raspored. Svatko tko provodi dio dana u pripremi jela zna koliko je važno imati sve sastojke pri ruci, od namirnica do posuđa.

Odabiremo i prilagođavamo se dimenzijama Vašeg prostora, od vrste i veličine ormarića, uzorka i boja radnih ploča, tipova ručkica do pozicija kućanskih aparata i niz drugih detalja.

Materijali i okovi

Materijali i okovi za kuhinje

Kvaliteta kao i cijena materijala od kojih se kuhinje izrađuju može uvelike varirati. Osnove od kojih se sastoje sve kuhinje su korpusi, fronte i radna ploča.

Najčešći materijali za izradu kuhinja su:

  • iveral (oplemenjena iverica)
  • mediapan
  • akril
  • puno drvo
  • furnir (furnirana iverica)
  • laminati (ultrapas)

Kvalitetni okovi su dugoročno trajnije i kvalitetnije rješenje, pa samim time i jeftinije, jer će godinama raditi i izgledati kao i prvog dana.

Kuhinjske ploče

Iveral kuhinjske radne ploče

Prilikom dizajna naših kuhinja najčešće upotrebljavamo iveral za radnu površinu zbog kvalitetnih karakteristika koje posjeduje. Iveral ploče presvučene su melaminskom folijom i najrasprostranjeniji su materijal za izradu radnih ploča.

Iveral je veoma zahvalan za održavanje jer ne upija tekućinu, a mrlje od hrane lako se uklanjaju. Također, iveral je materijal pristupačne cijene.

Pri odlaganju ili padu teških lonaca također pokazuje svoje dobre strane i ne ostavlja udubine, no neotporan je na zarezivanje nožem, stoga uvijek upotrebljavajte dasku za rezanje.

Iveral nastaje od drvenog iverja koje se miješa sa ljepilom a potom preša posebnim tehnikama pod visokim tlakom i temperaturama. Zatim se posebnim tehnikama oplemenjivanja lijepe ukrasne folije impregnirane melaminskim smolama. Posjeduje odlična mehanička svojstva kao i velik izbor dekora što ga čini čestim izborom za izradu kuhinja, ali i ostalog namještaja.

Kao nedostatak se može navesti sirovost (neobrađenost) bočnih stranica koje nisu presvučene melaminom, pa je zbog toga iveral potrebno kantirati.

Iako je iveral pristupačan materijal, razlike u kvaliteti između proizvođača su značajne. Iverali poznatih i provjerenih proizvođača kao što su Egger, Kaindl i sl. znatno su kvalitetniji, trajniji i otporniji od iverala slabo poznatih proizvođača, a razlika u cijeni je poprilično mala. Stolarija Grga koristi samo iverale proizvođača Egger i Kaindl.

Materijali i okovi

Kantiranje

Ploče iverala nisu zaštićene na bočnim stranicama te ih je potrebno kantirati kako bi se iverica zaštitila i postala estetski zaokružena cjelina. Kantiranje se izvodi kant trakama, a najčešće su melaminske i ABS trake.
Melaminske trake su tanje, kruće i podložnije pucanju.

ABS trake su od čvrste i žilave plastike i jako su dobre za kantiranje iverala. Najčešće su debljine od 0.5 i 1 mm. Trake od 1 mm debljine su kvalitetno i trajno rješenje za sve rubove koji će biti izloženi eventualnim udarcima ili dodiru s vodom.

ABS trake od 0,5 mm ponekad nazivane i ABS mini izvrsne su za kantiranje manje zahtjevnih mjesta kao što su unutarnje police i sl.